Enver Sedat, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra iç politikada siyâsî yapının liberalleştirilmesine, ekonominin çeşitlendirilmesine ve merkeziyetçi uygulamaların gevşetilmesine dayalı politikalar izledi. Bunu sağlayabilmek için yöneticiler arasında büyük değişiklikler yaptı. SSCB ile ilişkilerinin bozulması üzerine, 1972’de Sovyet teknisyen ve danışmanların ülkeyi terk etmelerini istedi. 6 Ekim 1973’te Suriye ile birlikte İsrail’e karşı harb ilân etti. İsrail bu saldırıya karşı koydu ise de, Sedat, harpten nüfûzunu arttırmış olarak çıktı. Bundan faydalanarak barış sağlamak için diplomatik görüşmeler yaptı. 19-20 Kasım 1977’de İsrail’e târihî bir ziyârette bulundu. Bu durum Arap dünyâsında tepki ile karşılandı. 1978’de İsrail Başbakanı Menahem Begin ile birlikte Nobel Barış Ödülünü aldı. Sedat-Begin görüşmeleri 26 Mart 1979’da barış antlaşmasının imzâlanmasıyla neticelendi.
Barış antlaşmasının ardından Mısır’da aşırı uçlar, gösteriler düzenlediler.Muhalefete ve aşırı uçlara karşı sert tedbirler alan EnverSedat’ın ağırlaşan ekonomik problemler yüzünden ülke içinde yeri sarsıldı.
1981 yılında Kahire’de düzenlenen Arap-İsrail Savaşının yıldönümünü kutlamak için düzenlenen askerî bir törende saldırıya uğrayarak öldü.
Yazmış olduğu El-Bahsu-an-iz-Zat (Kimlik Arayışı)adlı otobiyografisi 1978’de yayınlandı.
Kronoloji / kayıt
Kayıt
2025-08-15 06:05:37