Mustafa Akıncı: Maraş'ı asıl sahiplerine vereceğiz!
24 Nisan 2015
KKTC cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, seçildiği takdirde kapalı bölge Maraş konusunda şu ana kadarki politikalardan farklı bir yol izleyeceğini açıkladı.
Akıncı, BM yönetimindeki bölgeyi ‘ister Rum olsun ister Türk’ yasal sahiplerine geri vereceğini söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu ise ikinci turda yarışacağı rakibi için “Maraş’ı veren yarın da başka bir şey verebilir.” dedi.
KKTC’de pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminde yarışacak bağımsız aday Mustafa Akıncı, seçilmesi halinde, BM yönetimindeki kapalı bölge Maraş’ı yasal sahiplerine geri vereceğini söyledi. Akıncı, Maraş’ın -Rum, Türk ya da diğer ülke vatandaşları olsun- yasal sahiplerine geri verileceğini belirtti. KKTC’de cumhurbaşkanı seçimlerinde Derviş Eroğlu ile birlikte ikinci tura kalan Mustafa Akıncı, dış basın temsilcileri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Akıncı, burada yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk halkına anlattığı bir vizyon belgesi olduğunu kaydetti. Maraş konusunda şu ana kadarki politikalardan farklı bir yol izleyeceğine vurgu yapan Mustafa Akıncı, “Maraş’ın yasal sahipleri kimlerse, ister Rum olsun ister Türk’ün de yasal hakkı varsa, Amerika şirketinin ya da başka kişilerin hakkı varsa elbette, biz Kıbrıs’ta Mal Tazmin Komisyonu kurarak tapuları geçerli saydığımızı zaten kabul ettik.” diye konuştu. Eroğlu’ndan rakibinin açıklamalarına cevap geldi. Kıbrıslılardan bir kez daha cumhurbaşkanlığı görevini talep eden Eroğlu, Maraş’ın bütünlüklü çözümün bir parçası olduğunu dile getirerek “Müzakere masasında 6 başlık var ve bu başlıklardan bir tanesi de topraktır. Maraş da önemli bir topraktır. Bugün Maraş’ı veren yarın da başka bir şey verebilir.” şeklinde konuştu. Akıncı gibi yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelen Eroğlu “Maraş’ta yasal sahibi dediği zaman her şey karışıyor. Ayrıca 3 büyük önemli vakıf vardır Maraş’ta… Şimdi Sayın Akıncı vakıf mallarını yok sayarak bunu söylüyor.” dedi.
Gazimağusa şehrinin Maraş bölgesi, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’na kadar dünyanın en gözde tatil mekânlarından biriyken harekât sonrasında adanın Türk ve Rum bölgelerini ayıran tampon bölgesi içerisinde kaldı ve bir hayalet şehre dönüştü. Kıbrıs’ta çözüm odaklı bir siyaset izlemek rotasıyla hareket edeceğini dile getiren Mustafa Akıncı, “Birleşmiş Milletler (BM) parametresi haline de dönüşen iki kesimli iki toplumlu bir sistemi öngören bir yapıyı oluşturmak için süreci devam ettireceğimi söylüyorum. Güven artırıcı önlemlerle de desteklenecek bir süreç öngörüyorum.” dedi. Kıbrıs Türk halkının kendi ayakları üzerinde durması için çabalayacağına vurgu yapan Akıncı, “Kıbrıs Türk halkının kendi kurumlarını yönetmesi ama bunları iyi yönetir olması önemlidir.” açıklamasında bulundu.
‘TÜRKİYE İLE KAVGA EDER’ İDDİASI
Bazı çevrelerce seçilmesi durumunda Türkiye ile kavgalı bir siyaset izleyeceği spekülasyonlarının yapıldığını belirten Akıncı, Türkiye’nin önemini kavramış bir siyasetçi olduğunu ifade etti. Eroğlu ise Akıncı ve ekibindekilerin Türkiye’ye geçmişten kalan bir öfkeleri olduğunu savundu. Eroğlu, bu ekipte “Geçmişte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kalıcılığının bile fazla olduğunu; ‘işte TSK görevini yaptı dönmesi gerekirken kalıverdiler’” şeklinde yorumlar yapanların olduğunu söyledi.
Kronoloji / kayıt
Kayıt
2025-08-15 06:43:50