Eleşkirt ile Ağrı arasındaki ilçe ulaşımıyla ilgili son günlerde hayata geçirilen uygulamalar, kamuoyunda ciddi tepkilere yol açtı. Öğrenci ve memurların yoğun şekilde kullandığı saatli servislerin engellenmesi, “şehir düzeni” gerekçesiyle savunulurken, vatandaşlar kararın günlük yaşamı zorlaştırdığı görüşünde birleşiyor.
Yıllardır Eleşkirt–Ağrı hattında yaşanan ulaşım sorunları biliniyor. Sabah erken saatlerde işe ve okula giden memur, öğrenci ve işçiler; akşam saatlerinde ise aynı güzergâhta dönüş çilesi yaşayan vatandaşlar için saatli kalkan servisler, uzun süredir fiilen kullanılan bir çözüm olarak öne çıkıyordu.
Ancak son dönemde bu servislerin şikâyet edildiği, yolcuların ilçeler arası garaja yönlendirildiği ve fiilen mevcut düzenin ortadan kaldırıldığı belirtiliyor. Uygulamanın gerekçesi ise “şehir düzeni” olarak ifade ediliyor.
Vatandaşların temel sorusu ise net:
Hangi şehir düzeni?
Celal Oruç Meslek Yüksekokulu’na giden 400–500 civarında öğrencinin, bugüne kadar merkezi noktalardan tek araçla okullarına ulaştığı biliniyor. Yeni uygulamayla birlikte öğrencilerin;
gerektiği ifade ediliyor.
Benzer durumun sabah mesaiye yetişmeye çalışan memurlar için de geçerli olduğu belirtilirken, vatandaşlar “halkın kullandığı bir hattın kapatılmasının halkın yararına olup olmadığı” sorusunu gündeme getiriyor.
Uygulamaya tepki gösteren kesimler, meselenin yalnızca ulaşım olmadığını; kimin hayatının kolaylaştığı, kimin zorlaştırıldığı sorusunun esas alınması gerektiğini savunuyor.
İddialara göre, üç-beş ilçe dolmuşunun “garajdan kalkma” talebi doğrultusunda, binlerce vatandaşın günlük yaşamı daha zahmetli hâle getirildi.
Öte yandan bugüne kadar kullanılan sistemin:
da özellikle vurgulanıyor.
Bu noktada kamuoyunda şu soru yüksek sesle dile getiriliyor:
Bu karar gerçekten şehir düzeni için mi alındı, yoksa karşı ideolojide görülen bir belediyeye ve onun seçmenine mesaj mı veriliyor?
Yaşananların, Ramazan Yakut’un seçimlerin ardından Eleşkirt’te hayata geçirdiği taşımacılık sistemine karşı bir hamle olup olmadığı da tartışma konusu.
Vatandaşlar, Ağrı’da atılan bu adımların basit bir düzenleme değil, bilinçli bir engelleme ve idari dayatma niteliği taşıdığını savunuyor.
Tepkilerin odağındaki bir diğer konu ise Halk Eğitim Merkezi önünden kalkan günübirlik ve saatlik servislerin önüne kırmızı şerit çekilmesi ve zabıta görevlilerinin bölgede konuşlandırılması.
Uygulamayla birlikte vatandaşlara fiilen “buradan binemezsiniz” denildiği ifade edilirken, tepkilerde şu noktalar öne çıkıyor:
Ancak buna rağmen yasak uygulandığı dile getiriliyor. Eleştirilerde bu durumun “düzenleme değil, gücün halka karşı kullanılması” anlamına geldiği ifade ediliyor.
Vatandaşlar, söz konusu hattın yalnızca Eleşkirt–Ağrı arasında değil; Anakaya, Çiftepınar, Çürük ve çevre köylerde yaşayanlar için de önemli bir ulaşım imkânı sunduğunu belirtiyor.
Bu yönüyle güzergâhın, bölge halkı açısından hayati bir nefes borusu olduğu vurgulanıyor. Taleplerin lüks ya da rant odaklı olmadığı; yalnızca işe, okula ve eve zamanında ulaşma ihtiyacından kaynaklandığı dile getiriliyor.
Tepkilerde sıkça dile getirilen bir diğer husus ise, Ağrı’nın çözüm bekleyen çok sayıda sorunu varken, halkın fiilen kullandığı bir ulaşım hattıyla uğraşılmasının doğru olup olmadığı.
Altyapı, trafik, otopark, kentsel dönüşüm ve sosyal belediyecilik gibi alanlarda sorunlar bulunduğuna dikkat çeken vatandaşlar, bu uygulamanın Ağrı Belediyesine yakışmadığını savunuyor.
Uygulamalarla ilgili değerlendirmelerde, halkçı belediyeciliğin slogandan ibaret olmadığı, uygulamayla ölçülmesi gerektiği vurgulanıyor.
Sayın Hazal Aras’a yönelik eleştirilerde, eleştirinin düşmanlık anlamına gelmediği; ancak halkın menfaatinin göz ardı edilmesi hâlinde bunun kamuoyunda karşılık bulmasının kaçınılmaz olduğu ifade ediliyor.
Halkın kullandığı duraklara şerit çekilmesi, zabıta eliyle fiilî engelleme yapılması ve “ben bilirim” anlayışının, halkçı belediyecilikle bağdaşmadığı yönündeki görüşler öne çıkıyor.
Kamuoyunda hâkim olan görüşe göre, bu kararların geri alınmaması hâlinde Ağrı Belediyesi, halktan yana değil, halka rağmen karar alan bir yönetim anlayışıyla anılma riskiyle karşı karşıya kalacak.
Vatandaşlar ise soruyu sormaya devam ediyor:
Bu kararlar halk için mi alındı, yoksa halka rağmen mi?
Haber Kaynağı: Ağrı'nın Haber Merkezi | Ajans04.Net Ağrı Haberleri
Hazal Başkan en doğrusunu yapmış Bir ilçe garajı var diğer taşımacılarda onlar gibi şehir içinde tür atıp Yolcu toplama kalkarlarsa şehir Trafiği alt üst olur