Murat Gökalp Yazdı; KARAKÖSE 2025
Prof.Dr. Murat Gökalp, geçmişten günümüze Ağrı'yı kaleme aldı. Gökalp'in herkesin okuduğunda kendini bulacağı yazısı şöyle;
Eleşkirt’ten Karaköse’ye girerken Boşik köyünden eski Erzurum yolundan şehire giriş…
41 yıllık üretim yapan Ağrı Şeker fabrikası bütün eski binaları ve camiisi ile bizi karşılıyor, karşısında Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi kurulmuş, 1100 akademik ve idari personeli ve 17000 öğrencisiile bizi selamlıyor. Hemşerimiz Ağrı’nın medari iftiharı sayın İbrahim Çeçen’in çok büyük katkıları yapılan üniversite Ağrı‘nın imajına renk katmış gurur abidesi olarak onurla duruyor.
Askeri tümen (şimdi tugay olmuş) olduğu gibi duruyor, karşısında yaklaşık 60 yıldır eski öğretmen okulu, eğitim enstitüsü (Eğitim Fakültesi) rahmetli Prof. Dr. Selahattin SALMAN’ın diktiği ağaçlar ile ormanlık bahçesini andıran, binlerce öğretmen yetiştiren Ağrı’nın eğitim hafızasına yerleşen, binaları ile gurur abidesi, şimdiki adı Sağlık Kampüsü olmuş, mezunlarına hüzünle bakıyor…
Şako mahallesinin, eski otogarın yerinde yeller esiyor tamamen yıkılıp yerlerine yeni yerleşimler açılmış.
Murat köprüsünü geçince sol tarafta çoğumuzun Ağrı Spor maçlarında kuyrukta naralar attığımız, gençliğimizin, çocukluğumuzun dinamik gücünü hissettiren, hatıralarımıza ışık tutan stadyum bütün haşmeti ile bizi selamlıyor…
Erkek sanat okulu yıkılmış, yerine başka okul inşa edilmiş, karşısındaki İmam Hatip lisesi mezunlarına özlemle bakıyor.
Fevzi Çakmak mahallesinde birkaç eski ev ve bayram günlerinde heyecan, sevinç ve coşkularımıza kucak açan Fevzi Çakmak Camisi yeni binaların arasına saklanmış, çocukluk hatıralarımıza bekçilik yapıyor.
Ofisin depoları dimdik ayakta, karşısında Pancar Kooperatifi eski haliyle aynen duruyor.
Adının değiştirilmesine öfkeyle bakan Alpaslan ilkokulu binası eğitim hizmetine devam ediyor.
Adını ülkemizde ve dünya da tanıtmış, Elfesiye Alptekin ler, Sadık Salman lar gibi, yüzlerce milli sporcu yetiştirmiş Beden Terbiyesi ( Gençlik Spor) binası bütün nostaljisi ile hizmet vermenin haklı gururunu taşıyor.
Abide ve Atatürk Anıtı çoukluk heyecanımızı ve sevincimizi depreştirerek bütün heybeti ile gelenleri selamlıyor.
Ağrı kültürüne ve sosyalleşmesine önemli katkıları olan Halk Eğitim binası gururla hemşerilerinin hatıralarına ev sahipliği yapıyor, İsmet Koçkar’ları, davulcu Ferzo, Rıza kardeşleri, Aydın Kasar müdürümüzün milli bayramlardaki törenlerde coşkulu kutlama mesajlarını taşımanın haklı gururu ile dop dolu hizmet veriyor.
Ziraat Bankası, Akbulut Oteli, Salman Otel binaları yerlerinde duruyor, sahiplerinin ebediyete göçlerine hüzünle bakıyorlar.
Acar Palas Oteli bütün haşmeti ile yerinde Karaköse’nin öz hatıralarına ev sahipliği yapmayı sürdürüyor.
Acar taksi 60 yıldır aynı adla Acar Palasın gölgesine sığınmış, değişen müşterilerini hüzünle arıyor.
İşbankası Cumhuriyet caddesinin feneri gibi nöbete devam ediyor.
Eski van caddesinde Tayhanlar’ın Yeğenler’in dükkanları aynı coşkuyla işlerine yerlerinde devam etmenin heyecanıyla duruyor.
Meydan camisi yıllardır hayvancılıkla uğraşan pos bıyıklı cambazların ibadethane olarak nostaljisini devam ettiriyor.
Cumhuriyet caddesi girişindeki Ağrı’nın tek parkı kendisini küçültenlere inat varlığını sürdürüyor.
Büyük camii yıkılmış yerine daha modern 4 minareli bir camii inşa edilmiş.
Caminin karşısında Dursun‘ların, Ünsal’ların, Baybars’ların,Kaya’ların dükkanları eski ihtişamı ile bizi karşılıyor.
Ordu evi aynı durumu ile yerinde askeri personele hizmet veriyor,
Yeşil elbiseli yurt çocuklarına ana kucağı gibi bağrını açan Yetiştirme Yurdu binası olduğu gibi yerinde, sinemasına girmek için saatlerce bahçesinde kuyruklarda beklediğimiz alan hatıralarımıza ev sahipliğini inatla sürdürüyor.
Suyunda çimdiğimiz (yüzdüğümüz) Kırık köprü bütün güzelliği ile üstünden geçenlere ev sahiğliği yapmanın coşkusunu yaşıyor.
Kombina binaları (Et balık Kurumu) hizmete eski binalarında devam ediyor.
Hepimizin bayram kartı atmak için gişelerinde kuyruğa girdiğimiz PTT binası sapasağlam durarak hemşerilerinin sevdiklerine göndereceği mektupları ısrarla ulaştırmaya devam ediyor.
Halk Bankası Cumhuriyet caddesinde aynen yerinde, Aksoy sinemasının binası olduğu gibi duruyor başka hizmet alanlarına devredilmiş.
Döner kokularını Cumhuriyet caddesinin her yerinde hissettiğimiz Emin Kebap salonu 60 yıldır aynı dükkanda eski müşterilerinin özlemi ile gururla bizi selamlıyor…
Cumhuriyet ve Atatürk ilkokulları yerinde eğitime devam ediyor.
Hürriyet ilkokulu 70 yıllık eski binası ile halen hizmet veriyor.
Selçuk İlkokulu, Onbeş Nisan İlkokulu, Ramiz Erdem İlkokulu yerlerinde yeni binalarıyla hizmet veriyor.
60 yıldır soğuk kış günlerinde kaloriferli salonlarında okurlarına hizmet veren İl Halk Kütüphanesi yeni okurlarına hizmet vermenin onurunu taşıyor.
Ağrı’mızın üniversitesi kabul edilen çoğumuzun öğrenim gördüğü, anılarımızın deposu Naci Gökçe Lisesinin ana binasını yıkmışlar bahçesinde yeni binalarıyla öğrenci yetiştirmeye devam ediyor.
Eski su depoları mezarlığın yanında olduğu bigi duruyor.
Mezarlık asıl yerlileri ile dop dolu, eski Ağrı’dan kimi ararsan adını soğuk taşlarında bulacağımız mezarlıklar bir dua okuyacak hemşerilerini gözleyenlerle dolu.
Eski su motoru (Elektrik Motoru) binası aynen yerinde belediye araç parkı olarak kullanılıyor.
Ağrı’nın ilk un fabrikası, gururumuz Karac Un Fabrikası artık hizmet vermiyor, ama bina bütün görkemi ile bizi selamlamaya devam ediyor.
Teravi namazlarında dedelerimiz ile omuz omuza saf tutarak namaz kıldığımız Emrah Hatunoğlu camisi kocaman binaların arasına sıkışmış olmasına inat bütün nostaljisi ile varlığını sürdürüyor.
Dönemine göre (70 li yıllar) ortaokul okuyanların tamamımın öğrenim gördüğü, hatıralarının saklandığı Ağrı’nın ilk ortaokulu (Atatürk Orta Okulu) aynı binasında ilkokul olarak hizmetine devam ediyor.
Musa Eraslan’ın 4 katlı binası Kağızman Caddesini gururla bekliyor.
Aydemir Otel bütün güzelliği ve nostaljisi ile hatıralarımıza tanıklık etme yarışında.
Tarım İl Müdürlüğü binası olduğu gibi yerinde hatıralarımıza bekçilik yapıyor.
Yeni Matbaa, Ahmet Sürme’linin balcı dükkanı (Suzan Abla’nın dükkanı) 70 yıldır aynı bina da organik balcılığa devam ediyor.
Adının değiştirilmesine öfke ile bakan Kılıçaslan Oteli (şimdiki adı Cenas Otel) bütün görkemi ile hatıralarımızın mimarı olmayı sürdürüyor.
Otel Gök, Can Palas, Türk Telekom binaları aynen duruyor.
Çevresinde Ağrı’lı gençlerin ispanyol paça pantolon, pensli dar gömlekleri ve uzun saç modelleriyle kız tavlama yarışında cirit attıkları Kız Sanaat Okulu bahçesi ile hatıralarımıza ev sahipliği yapmaya inatla devam ediyor.
Öğretmen evi sakinlerine hizmete devam ediyor.
Çoğu ebediyete intikal etmiş hastalarımıza şifa veren Eski hastane, Askeri hastane, Ebe okulu yerle bir olmuş yerlerine Diş hastanesi açılmış.
Karaköse de ayakta kalabilen birkaç yapı hatıralarımızın canlı kalmasını sağlayan en önemli zenginliğimizdir. Geçmişine bağlı, hatıralarına saygılı, şehir kültürünü önemseyen, şehir duygusu yaşayan tüm hemşerilerimize saygılarımla…
12 Ocak 2025 AĞRI
Prof Dr. Murat GÖKALP