Ortaöğrenimini Almanya’da tamamladı. Bir Alman demiryolu şirketinde, Afyon İnhisarı’nda ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nde çalıştı. Avukat Mehmet Ali Cimcoz ile evlendi.
Aralık 1950’de Maya Sanat Galerisi’ni kurdu. 1955 yılında kapanışına dek yöneticiliğini yaptı. Türkiye'nin ilk kadın galeri sahibiydi. Maya Sanat Galerisi'nde karikatürden heykel, mozaik, seramik, fotoğraf sergilerine kadar çeşitli sanat dallarından örnekler sergiledi. Türkiye'nin ilk disiplinlerarası sanat etkinliklerini de gerçekleştirdi.
Ağabeyi Ferdi Tayfur'la birlikte seslendirme yaptı. Yıllarca Filiz Akın, Belgin Doruk, Fatma Girik ve Türkan Şoray gibi ünlü sinema oyuncularını beyazperdede seslendirdi.
Şiirleri, öyküleri, kitap tanıtma yazıları ve çevirileri 1950 ile 1970 arasında Varlık, Yeditepe, Yeni Ufuklar dergilerinde yayımlandı.
Fitne-Fücur imzasıyla kaleme aldığı dedikodu yazıları ise Aydede, Salon, 20. Asır, Hafta, Tef dergileriyle Cumhuriyet gazetesinde yer aldı. Çağdaş batılı yazarlardan çeviriler yaptı.
Milena’ya Mektuplar ile 1962 TDK Çeviri Ödülü'ne layık görüldü. Sanat Dostları Cemiyeti'nin kurucusudur.
13 Mart 1970 tarihinde vefat etti.
ÇEVİRİLERİ:
B. Traven, Ölüm Gemisi (1957)
B. Brecht, Sezuan’ın İyi İnsanı (T. Aktürel ile, 1961)
F. Kafka, Milena’ya Mektuplar (1961)
B. Traven, Dinamit (1963)
B. Brecht, Galile (T. Aktürel ile, 1963)
G. Büchner, Leonce ile Lena (1963)
G. Grass, On Dakka Sonra Buffalo (1964)
B. Brecht, Bay Puntila ile Uşağı Matti (1965)
T. Dery, Eğlentili Bir Gömme Töreni (1967)
M. Buber - Neumann, Kafka’nın Sevgilisi Milena (1967)
B. Traven, Pamuk İşçileri (1968)
E. Kishon, Adanmış Topraklar Üstünde (1969)
Kronoloji / kayıt
Kayıt
2025-08-15 06:41:17